Paragrafen

Grondbeleid

In 2018 is de nota Grondbeleid (2018-2022) vastgesteld. De voorbereidingen om tot een hernieuwde nota grondbeleid te komen zijn begin 2023 on-hold gezet wegens de inwerktreding van de Omgevingswet en daarmee het programmatisch werken Dit geldt eveneens voor de evaluatie van de huidige nota.
Inmiddels wordt het programmatisch werken onder de Omgevingswet vormgegeven en kan het nieuwe Uitvoeringsprogramma Grondbeleid verder worden uitgewerkt.

Gelet op de nieuwe Omgevingswet en de ontwikkelingen daaromtrent, is het wenselijk om meer grip te krijgen op het proces van de (huidige- en) toekomstige ruimtelijke plannen en ontwikkelingen in de gemeente. Hierbij kan worden gedacht aan een actievere deelname binnen de faciliterende rol en meer toepassing van actief grondbeleid. Dit situationeel beleid zal verder worden uitgewerkt in een (nieuw) Uitvoeringsprogramma Grondbeleid.

Uitgangspunt voor het huidige beleid is faciliteren en regisseren. De gemeente faciliteert derden in de ontwikkeling van gronden, waarbij ruimtelijke ontwikkelingen zoveel mogelijk worden overgelaten aan de markt. De rol van de gemeente is daarin beperkt tot haar publieke (wettelijke) taken als het vaststellen van het omgevingsplan met bijbehorende toetsing op de uitvoering, het zorgen voor de voorzieningen van openbaar nut en het verhalen van deze kosten. Op deze manier wordt tot nu toe ook invulling gegeven aan de ontwikkelingsprojecten binnen de gemeente.

Alleen waar dit moet of gewenst is, zal de gemeente kiezen voor een actief grondbeleid waarbij de gemeente de ontwikkelingen zelf ter hand neemt. Een voorbeeld hiervan is de Broeckgouw en wellicht, afhankelijk van de te maken keuze, de Purmer. Het actieve grondbeleid moet gepaard gaan met een gezond financieel beleid en een passende risicobeheersing. Om die reden zijn in 2023 de voorbereidingen getroffen om een planeconoom toe te voegen aan team Grondzaken.

Grondbeleid is ondersteunend voor de realisering van maatschappelijke (ruimtelijke) doelen en behoudt van de groenstructuren en uitgifte van grond .  De gewenste koers op dat onderdeel is vastgelegd in de Woonvisie 2022-2025. Daarin is opgenomen:
“Uitgangspunt is een evenwichtige opbouw van bevolking en woningvoorraad. Hierbij gaat kwaliteit boven kwantiteit.” Daar ligt voor de komende jaren, te starten in 2024, een belangrijke uitdaging.

Deze pagina is gebouwd op 07/04/2024 14:38:52 met de export van 07/04/2024 14:33:22