Programmaverantwoording

Publiek, Veiligheid en Juridische zaken

Veiligheid heeft een hoge prioriteit in onze samenleving. Een onderwerp dat veel aan de orde komt in politiek, media en publieke discussies. Dat vinden we dan ook terug in beleid en uitvoeringsplannen. Belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen (zoals de Coronapandemie, gepolariseerde publieke discussies, verzet tegen overheidsbesluiten, enzovoort) zijn van invloed op het veiligheidsgevoel van onze inwoners.

De vraagstelling naar het gemeentelijk veiligheidsdomein is in de laatste jaren uitgebreid. De opvang van vluchtelingen, de opkomst van cybercriminaliteit en van ondermijnende criminaliteit vragen veel aandacht en tijd van het ambtelijk apparaat. De gemeente Edam-Volendam heeft een stevig veiligheidsprofiel met het grootschalig toerisme, het grote aantal evenementen, een lange kustlijn en de aanwezigheid van een betaald-voetbalorganisatie.

We hebben de Veiligheidsagenda 2024-2027 opgesteld waarin we de belangrijkste uitgangspunten en vijf prioriteiten hebben benoemd. Bij de uitvoering hiervan is een nauwe samenwerking noodzakelijk met inwoners, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. We gaan inzetten op het (uit)bouwen van functionele netwerken door onder andere de ‘Damse Dialogen’ op te zetten. Hierin gaan we in gesprek met een brede vertegenwoordiging van de inwoners van Edam-Volendam. De Veiligheidsagenda 2024-2027 is een atypisch veiligheidsplan. Het plan richt zich vanuit preventie op de doorgaans als ‘zachte kant’ genoemde aspecten die onveiligheid en criminaliteit in de hand werken. Denk hierbij dan aan cultuur, gedrag en aanspreekbaarheid.

Deze pagina is gebouwd op 07/04/2024 14:38:52 met de export van 07/04/2024 14:33:22