Sociaal Domein/Samenleving

Speerpunten

Bestaanszekerheid

Speerpunt:

5.2 Bestaanszekerheid

Wat wilden we bereiken?

Inburgeraars doen actief mee in de samenleving

Er komen steeds meer mensen uit andere landen naar onze gemeente toe. Het is belangrijk dat zij zo snel mogelijk onderdeel zijn van onze samenleving. Om de juiste ondersteuning te bieden zitten we samen met onze partners bij de start van het traject inburgering aan tafel. Met de nieuwe inwoner kijken we wat er nodig is en bieden we ondersteuning om ervoor te zorgen dat zij het leven in onze gemeente zo snel mogelijk zelf en op niveau aan kunnen. Bij voorkeur doen we dit via betaald werk. Taal, participatie en werk gaan hand in hand. Zo zorgen we ervoor dat ook deze groep in onze gemeente bouwt aan bestaanszekerheid.

De belangrijkste indicatoren voor dit doel zijn het percentage inburgeraars dat een actieve bijdrage levert en het percentage inburgeraars dat betaald werk uitvoert. Het streven is dat alle inburgeraars een actieve bijdrage leveren en tenminste de helft van de inburgeraars die betaald werken kunnen uitvoeren, dit ook daadwerkelijk doen.

Wat wilden we daarvoor doen?

We zetten met inburgeraars samen in op het snel en volwaardig meedoen in de samenleving, zoveel als mogelijk via betaald werk

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

Op het moment dat de statushouder is gekoppeld aan de gemeente starten we (tijdig) met kennismaking. Bij huisvesting starten we de maatschappelijke begeleiding op en voeren we de brede Intake verder uit om te komen tot een persoonlijk Plan Inburgering & Participatie (PIP). De route van inburgeren (Z-, B1- of Onderwijs-route) wordt opgestart in de vorm van taalonderwijs, gecombineerd met een op de klant afgestemd participatie-aanbod. Hierbij valt te denken aan georganiseerde activiteit(en), vrijwilligerswerk, stage, werkervaring, leerwerktraject of een betaalde baan. Daarnaast kunnen we budgetbeheer en budgetcoaching inzetten om de statushouder te begeleiden naar financiële zelfredzaamheid. Met het project Bewegen Werkt, kunnen statushouders door beweging en ontmoeting beter meedoen in de samenleving.

Wat wilden we bereiken?

Schuldenproblematiek wordt snel herkend en iedereen heeft toegang tot de juiste ondersteuning

Niemand spreekt graag over financiële problemen en schulden. Het is een thema waarbij schaamte snel om de hoek komt kijken. Veel financiële problematiek is daardoor niet of pas in een laat stadium in beeld. Bij mensen met schulden spelen problemen op andere leefgebieden vaak ook een rol, denk bijvoorbeeld aan eenzaamheid of zorgmijdend gedrag. Met onze samenwerkingspartners willen we de schuldenproblematiek graag verder in kaart brengen en bouwen aan een integraal uitvoeringsprogramma om schulden eerder te signaleren en waar mogelijk zelfs te voorkomen. Programma’s zoals Kansen voor alle kinderen en Geven en nemen dragen hieraan bij.

De belangrijkste indicatoren zijn het aantal inwoners met schulden, omvang schuldenlast in onze gemeente en het aantal voorlichtingsbijeenkomsten over financiën. Een nulmeting vindt plaats in 2023.

Wat wilden we daarvoor doen?

We zetten de regeling Kansen voor alle kinderen voort;

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

De regeling Kansen voor alle Kinderen loopt op dit moment. Dit doen we in samenwerking met de intermediairs Geven & Nemen, de Sportkoepel en Team Sportservice.

Wat wilden we daarvoor doen?

Het calamiteitenbudget houden we beschikbaar om financiële noden vroegtijdig te ondervangen

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

We hebben een vernieuwde overeenkomst gesloten met Geven & Nemen en de PCI voor het calamiteitenbudget/maatwerkbudget.

Wat wilden we daarvoor doen?

Vanuit professionals zetten we in op stress-sensitief werken met mensen die leven in armoede of eenzaamheid

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

Bij ondersteuningsvragen van inwoners is binnen het totale voorliggend veld (CJG en WSP) aandacht voor onder andere armoede en eenzaamheid. Ook hebben onze professionals een belangrijke signaleringsfunctie. Daarnaast hebben we aandacht voor alle leefgebieden van een inwoner binnen de doorontwikkeling van het Breed Sociaal Loket. Dit betekent dat we niet alleen aandacht besteden aan de gestelde hulpvraag, maar ook kijken naar onderliggende problematiek zoals armoede of eenzaamheid. De zelfredzaamheidsmatrix waarmee we intern gaan werken is daarvoor een belangrijk hulpmiddel. Hiermee wordt het voor onszelf én ook voor de inwoner inzichtelijk waar exact de ondersteuningsbehoefte ligt of waar nog ontwikkeling op moet plaatsvinden. De consulenten hebben hiervoor een training gevolgd en de aangestelde gedragswetenschappers ondersteunen hen hierbij.

Wat wilden we daarvoor doen?

We zetten intermediairs in voor gezinnen met schulden om drempels bij signalering en doorverwijzing te verlagen

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

De lokale hulpgroep Geven & Nemen is betrokken bij zo’n 25 huishoudens in, met name, de kernen van Volendam. Waar dit nodig is, helpen zij de drempel naar hulp(verlening) te verlagen. Hiernaast zijn we in gesprek met een vrijwilligersorganisatie die vroegtijdig laagdrempelige ondersteuning kan bieden op het gebied van geldproblemen. Ook zijn we bezig met de opzet van een inloopspreekuur. Hier kunnen inwoners laagdrempelig terecht met al hun vragen rondom geld/financiën.

Deze pagina is gebouwd op 07/04/2024 14:38:52 met de export van 07/04/2024 14:33:22