Programmaverantwoording

Sociaal Domein/Samenleving

Wij staan voor een sociaal betrokken, veilig en gezond Edam-Volendam. Wij bieden de randvoorwaarden waarbinnen onze inwoners zo goed en zo lang mogelijk vanuit eigen kracht en eigen verantwoordelijkheid kunnen leven. Ons streven is de leefbaarheid voor de mensen te vergroten en het meedoen (participatie) in de maatschappij te bevorderen.

Dit doen we door in te zetten op faciliteiten voor sporten, bewegen, ontmoeten, cultuur en gezond leven. Maar ook door het inrichten van een uitgebreid aanbod rondom talentontwikkeling en zinvolle vrijetijdsbesteding. Hiernaast investeren we in stevige samenwerkingsrelaties met het onderwijs, huisartsen, verenigingen, stichtingen en ondernemers. Zo zorgen we dat we als gemeente toegankelijk zijn, weten we wat er speelt in de samenleving en kunnen we inspelen op vragen en behoeften. Alle inwoners kunnen terecht bij de voorliggende, vrij-toegankelijke voorzieningen die we aanbieden vanuit het Wijksteunpunt en het Centrum voor Jeugd en Gezin. Waar meer nodig is en de zelfredzaamheid ontbreekt, is het Breed Sociaal Loket het vangnet van waaruit aanvullende hulp en/of ondersteuning ingezet kan worden. Hierbij is ons doel altijd om inwoners zo snel mogelijk weer vanuit eigen kracht en verantwoordelijkheid mee te laten doen aan onze samenleving. Dit doen we vanuit de visie ‘Zelf’, ‘Samen’ en ‘Organiseren’, de drie uitgangspunten binnen het Integraal beleidskader Sociaal Domein.  

Rekening houden met en in inspelen op  actuele gebeurtenissen hoort bij het werken binnen het Sociaal Domein. Denk hierbij aan de nasleep van de coronapandemie en de impact van de oorlog in Oekraïne. Vanzelfsprekend leidt dit tot een grotere druk op voorzieningen en de daarmee gemoeide wachtlijsten. Maar ook tot een verhoging van de algehele werkdruk en de beleidsmatige doelstellingen die zijn afgesproken in de begroting. Hier hebben we met elkaar op in te spelen. De consulenten werken hard om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden. Hierdoor kunnen we onze inwoners zo goed mogelijk helpen en de nodige hulp en ondersteuning aanbieden op het gebied van zorg, participatie, zelfredzaamheid, werk en jeugdhulp. Met regelingen zoals de bijzondere bijstand en de uitbetaling van de energietoeslag hebben we de druk op deze inwoners zoveel mogelijk geprobeerd te verlichten. Dit hebben we gedaan door kosten van onder andere energie te compenseren. Dit doen we vooral in situaties waarin mensen mogelijk financieel kwetsbaar zijn.

Hiernaast hebben we plannen van aanpak opgeleverd op het gebied van eenzaamheid, gezond en vitaal opgroeien en ouder worden. In 2024 gaan we deze plannen uitvoeren. Ook hebben we samen met sport- en cultuuraanbieders een vitaliteitsakkoord opgesteld en besteden we extra aandacht aan het stimuleren van ouderbetrokkenheid, burgerschap en bestaanszekerheid. Tevens is er een nieuw aanbod gerealiseerd op het vlak van complexe scheidingen. Dit stellen wij samen met onze partners op, zodat het gezamenlijk gedragen is en aansluit bij de wensen en behoeften vanuit de samenleving.

Dit is nog maar een kleine greep uit het totaal van de inzet, de resultaten die bereikt zijn en producten die zijn opgeleverd. Verderop binnen programma 5 gaan we hier per opgave (Toegankelijkheid, Bestaanszekerheid, Samenkracht, Partnerschap en Preventie) nader op in en benoemen we meer voorbeelden.

Deze pagina is gebouwd op 07/04/2024 14:38:52 met de export van 07/04/2024 14:33:22