Sociaal Domein/Samenleving

Speerpunten

Samenkracht

Speerpunt:

5.3 Samenkracht

Wat wilden we bereiken?

Iedere mantelzorger krijgt de nodige ondersteuning

Wie denkt dat mantelzorg alleen iets vraagt van de verzorger en verzorgde ziet niet het hele plaatje. Het is een thema dat om bekendheid vraagt bij werkgevers. Als gemeente constateren we daarbij dat de mogelijkheden die geboden worden om mantelzorgers te ondersteunen nog lang niet goed genoeg benut worden. Belangrijke eerste stappen zijn daarom om meer erkenning voor de mantelzorger te krijgen, ervoor te zorgen dat meer mantelzorgers zich formeel laten registreren en ervoor te zorgen dat de informatievoorziening verbeterd wordt. Daarbij onderzoeken we de mogelijkheden om ondersteuning verder uit te breiden of verstevigen via werkgevers. Als gemeente en samenwerkingspartners willen we dichterbij de mantelzorger komen te staan, om zo signalen van mogelijke overbelasting tijdig op te kunnen vangen en uitval met elkaar te voorkomen.

De belangrijkste indicator hier is het aantal ondernemers met meer dan 5 werknemers die wij spreken over dit thema. Het ambitieniveau ligt hier op 100%.

Wat wilden we daarvoor doen?

We gaan in gesprek met onze ondernemers over wat het betekent om een mantelzorger in dienst te hebben en welke ondersteuning en activiteiten hiervoor geboden worden

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

Vanuit het Wijksteunpunt is aandacht voor mantelzorgers en de eventuele ondersteuning die zij nodig hebben. De Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Zaanstreek-Waterland (SMD) is als contractpartij hiervoor verantwoordelijk. Op dit moment zitten we nog in de implementatiefase. En is de SMD bezig met het opstellen van een plan voor de inrichting van hun dienstverlening voor mantelzorgers. Wij zijn hier als opdrachtgever nauw bij betrokken en blijven in gesprek met ondernemers over het in dienst nemen van mantelzorgers.

Daarnaast zijn we ons ook bewust van de jonge mantelzorgers in de gemeente. Landelijk groeit een op de vier jongeren tussen de 6 en 24 jaar op in een zorgsituatie. Zij kunnen gezien worden als mantelzorger. Dit kan betekenen dat ze een broer/zus, ouder of grootouder hebben die langdurig ziek, gehandicapt of verslaafd is. Hierdoor heeft de jeugdige zelf zorgtaken, maakt zich zorgen en/of ontvangt minder zorg. In onze gemeente is deze doelgroep en diens behoefte nog onvoldoende in zicht. Daarom is een onderzoek gaande naar het bereiken van en de behoeftes van deze doelgroep. Een externe partij voert het onderzoek  uit. Dit onderzoek neemt de SMD hierna mee in de dagelijkse uitvoering.

Wat wilden we bereiken?

Iedereen voelt zich thuis in onze gemeenschap

Waar de gemeenschapszin in onze gemeente sterk is, blijft de inclusiviteit soms achter. Hoewel we de goede voorbeelden in de gemeente kennen, zien we op onderdelen dat mensen die anders zijn worden buitengesloten en geen ingang krijgen in de samenleving. Voor minderheidsgroepen, zoals de LHBTIQ++, mensen met een beperking of mensen met een afwijkende mening is het soms moeilijk om geaccepteerd te worden en een plekje te vinden in onze gemeenschap. Dit kan en moet anders. Om dit vorm te geven nemen we het thema inclusiviteit mee in de programma’s op scholen, in buurtkamers, bij sport en cultuur en in de uitvoering met onze samenwerkingspartners.

De belangrijkste indicatoren voor dit doel zijn het aantal voorlichtingsbijeenkomsten met het thema inclusiviteit en het aantal partners dat zich verbindt aan een programma inclusiviteit. Het ambitieniveau ligt op 100% deelname.

Wat wilden we daarvoor doen?

We voegen het thema inclusiviteit toe aan het huidige voorlichtingsaanbod voor alle doelgroepen

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

We hebben de mogelijkheden onderzocht om het thema inclusiviteit binnen het programma Samen Beter op te pakken. Dit hebben we samen met de scholen gedaan en in gezamenlijk overleg is hiervoor niet gekozen. De scholen zien dit als hun eigen verantwoordelijkheid en willen dit graag zelf oppakken.

Wat wilden we daarvoor doen?

We onderzoeken de mogelijkheden om met partners tot een programma inclusiviteit te komen

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

We hebben de mogelijkheden nog niet onderzocht. De reden hiervoor is dat de Rijksoverheid aan gemeenten mogelijk extra middelen ter beschikking stelt voor het voeren van een antidiscriminatiebeleid. Komen deze middelen er en is op zeker moment duidelijk in welke mate en onder welke bestedingsvoorwaarden? Dan stemmen we onze planning voor het ontwikkelen van een lokaal programma hierop af. Deze actie schuift daarom door naar 2024.

Wat wilden we bereiken?

Inwoners voelen zich vrij om hun problemen bespreekbaar te maken

Samenkracht draait om het samen aan de slag gaan voor dingen die je maar moeilijk alleen voor elkaar kunt krijgen. Om samen sterk te kunnen zijn, is je kwetsbaar kunnen opstellen belangrijk. Dat wat er zich achter de voordeur afspeelt of daar waar we het moeilijk mee hebben, daar praten we niet graag over. We zwijgen er liever over en doen ‘normaal’ mee. Tegelijkertijd zien we een andere stroming ontstaan. Steeds meer inwoners zoeken naar openheid en willen de schaamte voorbij. Als gemeente zien we de noodzaak om hier in de komende periode vaker met elkaar over in gesprek te gaan. Wat kunnen we met elkaar doen om de schaamte en zwijgcultuur in de gemeente Edam-Volendam achter ons te laten?

De belangrijkste indicatoren zijn het aantal consulenten en vrijwilligers van het WSP die een passende training doorlopen hebben, het streven is dat iedereen dit doet. We onderzoeken nog andere indicatoren om te meten of problemen in een eerder stadium bekend worden bij de gemeente en om te meten of onze partners schaamte signaleren en hier adequaat op inzetten. Contractmanagementgesprekken zouden hierin kunnen bijdragen.

Wat wilden we daarvoor doen?

We bieden consulenten en zorgverleners handvatten om aan de slag te kunnen met het thema schaamte

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

Binnen onze gemeente zien we dat inwoners vragen/zorgen en daaruit voortvloeiende problematiek zoveel mogelijk binnenskamers willen oplossen. Zij treden pas naar buiten voor hulp op het moment dat het echt niet meer gaat. We willen dit doorbreken en onze inwoners zo snel mogelijk de juiste hulp en ondersteuning kunnen bieden en het ontstaan van zwaardere problematiek zoveel als mogelijk voorkomen. Dit doen we door een zo volledig mogelijk ondersteuningsaanbod in te richten onder de vlag van het CJG of het WSP. Binnen de doorontwikkeling van het Breed Sociaal Loket is hier ook aandacht voor en gaan we werken met de zelfredzaamheidsmatrix. Hierin worden alle  leefgebieden uitgevraagd en maken we inzichtelijk waar een inwoner hulp bij kan gebruiken. Dit focust zich niet specifiek op het thema ‘schaamte’, maar we kunnen dat hieruit wel afleiden.

Wat wilden we daarvoor doen?

We gaan met onze partners, het WSP, buurtkamers en het CBW aan de slag om het thema schaamte bij onze inwoners onder de aandacht te brengen

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

We proberen de locaties/ondersteuning zo laagdrempelig mogelijk toegankelijk te maken. Dit doen we via communicatie vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin en het Wijksteunpunt. Het doel hiervan is om inwoners zoveel mogelijk te stimuleren om snel hun vragen te stellen of hun zorgen te uiten. Ook gaan we aandacht besteden aan de naamsbekendheid van bovengenoemde instituties. Zo is er een CJG-campagne opgetuigd om de diensten in het voorveld meer onder de aandacht van inwoners te brengen. Voor de doelgroep 65+ stimuleren we dit nog verder met behulp van een informatief onderzoek.

Hiernaast dragen we met al onze programma’s rondom (talent)ontwikkeling uit dat het belangrijk is dat je jezelf kunt zijn. Hierover gaan we ook met ouders in gesprek. Dit doen we met behulp van een programma voor ouderbetrokkenheid.

Wat wilden we bereiken?

Niemand voelt zich eenzaam

Het gevoel van eenzaamheid is ongezond en draagt niet bij aan de zelfredzaamheid en samenkracht van de samenleving. Onze partners zien eenzaamheid onder ouderen, die hun sociale netwerken zien verdwijnen en in de drukte van het leven maar beperkt contact met familie hebben. Jezelf goed kunnen verplaatsen vormt hierbij vaak nog een extra obstakel. Ook bij jongeren zien wij en onze partners regelmatig eenzaamheid. De corona-pandemie heeft hier een negatieve bijdrage aan geleverd. De initiatieven die bijdragen aan het omkeren van dit proces van eenzaamheid zijn belangrijk voor onze samenleving. Initiatieven vanuit de samenleving mogen er meer en steviger komen in de komende periode om gevoelens van eenzaamheid onder alle groepen verder terug te dringen.

Belangrijke indicatoren zijn het aantal activiteiten in het voorliggend veld en het percentage eenzaamheid onder ouderen en volwassenen.

Wat wilden we daarvoor doen?

We ontwikkelen een signaalfunctie in het voorliggend veld voor laaggeletterdheid, eenzaamheid, armoede en overige belemmeringen

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

Binnen zowel het Centrum voor Jeugd en Gezin als het Wijksteunpunt is aandacht voor laaggeletterdheid, eenzaamheid, armoede en andere zorgen/problematiek. De nieuwe sociale kaart voor professionals voor het totale voorliggend veld 18+ versterkt deze signaalfunctie. Deze bevordert ook de korte lijnen tussen professionals onderling. Hiernaast is binnen het voorliggend veld het thema eenzaamheid extra onder de aandacht gebracht. Dit heeft als doel eenzaamheid eerder te kunnen signaleren. In 2024 ontwikkelen we deze signaalfunctie verder door.

Wat wilden we daarvoor doen?

We stellen een plan van aanpak op voor suïcidepreventie

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

We proberen deze problematiek tijdig te signaleren en hiervoor de juiste ondersteuning/hulp in te zetten. Dit doen we met de inzet van basis-GGZ voor jeugd en gezin, schoolmaatschappelijk werk op school, de jeugdgezondheidszorg en de inrichting van de sociale kaart voor het onderwijs. Tot op heden hebben we hiervoor nog geen specifiek plan van aanpak opgesteld. Dit nemen we mee in het integrale plan van aanpak rondom het Gezond en Actief Leven Akkoord, onder het thema ‘mentale gezondheid’. In Q3 2023 is dit integrale plan van aanpak  gereed.

In de tussentijd hebben we samen met de GGD een werkgroep opgestart om de aanpak van suïcide preventie vorm te geven. Momenteel in de vorm van voorlichting, mogelijke training voor professionals en geïnteresseerde vrijwilligers.

Wat wilden we daarvoor doen?

We stellen een plan van aanpak voor eenzaamheid

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

We hebben het plan van aanpak over eenzaamheid opgesteld. De verdere uitwerking hiervan is in het najaar van 2023 afgerond. Hierbij zijn via een lokaal geformeerde coalitie inwoners, samenwerkingspartners en organisaties betrokken. Hierdoor sluit de aanpak aan bij de behoefte binnen gemeente Edam-Volendam. Bewustwording en signalering van eenzaamheid zijn de eerste belangrijkste aandachtspunten. ‘De week tegen eenzaamheid’ is een terugkerend onderdeel in het plan van aanpak. In 2023 is vooral aandacht besteed aan het activiteitenaanbod en ondersteuning binnen de gemeente. Eenzaamheid is daarnaast opgenomen als onderwerp in het integrale plan van aanpak rondom het Gezond en Actief Leven Akkoord.

Deze pagina is gebouwd op 07/04/2024 14:38:52 met de export van 07/04/2024 14:33:22