Sociaal Domein/Samenleving

Speerpunten

Preventie

Speerpunt:

5.4 Preventie Voorliggend veld

Wat wilden we bereiken?

Een sterkere samenwerking in het onderwijs

Voorlichting en samenwerking in het onderwijs zijn belangrijk om kinderen een goede start te geven. Sinds 2018 zijn we samen met onze onderwijspartners in Edam-Volendam bezig met programma ‘Samen Beter’. De bedoeling van het programma is om als onderwijs en gemeente gezamenlijk prioriteiten te stellen om mee aan de slag te gaan en meer lijn te brengen in een gevarieerd voorlichtings- en activiteitenaanbod. Het geeft een gezamenlijke agenda die we met elkaar dragen en waarin de jeugdige centraal staat. Het achterliggende doel van het programma blijft ook de komende jaren relevant, met het besef dat we naast de jeugdigen ook ouders en het netwerk om een jeugdige heen willen bereiken.

Belangrijke indicatoren zijn de gemiddelde eindexamenscores en het aantal vroegtijdig schoolverlaters. WE onderzoeken nog of en op welke manier wij kunnen meten in hoeverre de jeugd de gelegenheid krijgt om hun talenten ten volle te ontdekken en ontwikkelen.

Wat wilden we daarvoor doen?

We continueren het programma Samen Beter;

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

We continueren het programma Samen Beter en hebben de themagroepen  herzien.
•   De groep Ondersteuningsstructuur heeft het Pro Portaal afgerond en het onderwijs uitgenodigd om deel te nemen. We monitoren in 2024 het systeem.
•   Preventieve activiteiten ontfermt zich over de aflopende aanbesteding.
•   Talentontwikkeling (voorheen Kansrijk) ontfermt zich over de invulling van de nieuwe opdracht. Deze wordt uitgevoerd door Your Talent.

Hiernaast zijn we momenteel bezig de samenstelling per themagroep nauwkeurig te onderzoeken. Dit om de afvaardiging per school beter in balans te brengen.

Wat wilden we daarvoor doen?

We dragen zorg voor een gevarieerd aanbod aan activiteiten om daarmee de talentontwikkeling van onze jeugd, in de breedste zin van het woord, te stimuleren

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

Elke vrijdag- en zaterdagavond hebben we een uitgebreid aanbod van alternatieve activiteiten voor de jeugd van 10 tot 18 jaar. Zij maken hier enthousiast gebruik van. Om te zorgen dat we hierin de verbinding houden met de jongeren evalueren we dit aanbod continu en vullen dit aan met nieuwe activiteiten. Ook voegen we hier zogenaamde kop-staart activiteiten aan toe. Dat wil zeggen dat dit activiteiten zijn waar een jeugdige zich meerdere weken achter elkaar voor opgeeft. Én waarin toegewerkt wordt naar een eindproduct. Dit kan iets fysieks zijn wat de jeugdige gemaakt heeft, of bijvoorbeeld een presentatie/voorstelling/optreden. Een vereiste hiervan is dat er een ouderbetrokkenheidscomponent in zit.

Wat wilden we bereiken?

Inwoners zijn fysiek en mentaal gezond

Preventief werken vraagt om een andere kijk op gezondheid. De benadering van positieve gezondheid draait om de vraag wat mensen in brede zin nodig hebben om met alle uitdagingen in het leven om te kunnen gaan. Het gaat hierbij om fysieke, mentale en sociale uitdagingen. Het gedachtegoed van positieve gezondheid zetten we centraal in onze uitvoeringsprogramma’s. Gezondheid en leefstijl krijgen aandacht in onze gemeente. Als gemeente onderzoeken we samen met partners naar de mogelijkheden die we daartoe hebben, stimuleren we samenwerkingen en initiëren we activiteiten die bijdragen aan de gezondheid van inwoners.

Belangrijke indicatoren voor deze doelstelling zijn het aantal zelfmoorden, het aantal uithuisplaatsingen, de gemiddelde levensverwachting en de gemiddelde leeftijd dat jongeren middelen gebruiken. Daarnaast is het afsluiten van een preventie- en vitaliteitsakkoord een mijlpaal.

Wat wilden we daarvoor doen?

We focussen ons op de jeugd via de scholen voor minder suïcidegedachten

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

We proberen deze problematiek tijdig te signaleren en hiervoor de juiste ondersteuning/hulp in te zetten. Dit doen we met de inzet van basis-GGZ voor jeugd en gezin, schoolmaatschappelijk werk op school, de jeugdgezondheidszorg en de inrichting van de sociale kaart voor het onderwijs. Ook binnen de werkgroep ‘preventieve activiteiten’ (onderdeel van Samen Beter) spreekt men hierover. Dit gaat in samenwerking met het onderwijs en andere belangrijke partners die met jeugd en gezin werken.

In de tussentijd hebben we samen met de GGD een werkgroep opgestart om de aanpak van suïcidepreventie vorm te geven. Momenteel in de vorm van voorlichting, mogelijke training voor professionals en geïnteresseerde vrijwilligers. In 2024 nemen we dit mee in de integrale benadering van het plan van aanpak voor de lokale uitvoering van het Gezond en Actief Leven Akkoord en de daaraan gekoppelde brede specifieke uitkering.

Wat wilden we daarvoor doen?

We creëren in alle programma’s en activiteiten meer aandacht en inzet op ouderbetrokkenheid

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

Een belangrijk onderdeel binnen de programma’s LEF en Samen Beter is het onderwerp ouderbetrokkenheid. We werken u aan een plan van aanpak rondom ouderbetrokkenheid. Het doel hiervan is om ouders bewust te maken van de belangrijke rol die zij hebben binnen de opvoeding van hun kinderen. En om handvatten hiervoor aan te reiken.

Op dit moment wordt binnen programma LEF het activiteitenaanbod uitgebreid met meerdere ouder-kind activiteiten en een voorlichtingsprogramma voor ouders. Het Centrum voor Jeugd en Gezin onderzoekt hoe het aanbod rondom opvoedingsondersteuning nog beter kan aansluiten bij de wensen en behoeften van ouders. Ook onderzoeken zij op welke vlakken dit uitgebreid moet worden.

Wat wilden we daarvoor doen?

We evalueren het huidige sport- en preventieakkoord en brengen de partijen samen in het kader van mentale gezondheid

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

Het sport- en preventieakkoord is opgesplitst in een sportakkoord en een preventieakkoord. Beide akkoorden zijn gezamenlijk opgegaan in een vitaliteitsakkoord. Deze is in 2023 vastgesteld. Het sportakkoord is geëvalueerd. Een van de punten van het akkoord is het aanstellen van een sportparkmanager. Deze zorgt voor het verbeteren van de organisatiekracht van beheer, onderhoud en verduurzaming van de sportparken. We willen deze inzet graag in 2024 voortzetten. De overige uitkomsten van deze evaluatie zijn meegenomen bij het opstellen van het vitaliteitsakkoord.

Samen met de GGD Zaanstreek/Waterland zijn we een interne werkgroep gestart rondom mentale gezondheid. Ook heeft een onderzoek plaatsgevonden waarop ingezoomd is op de effecten van COVID-19 en de maatregelen daar omheen. Op basis van deze resultaten zijn er een aantal initiatieven ontstaan specifiek voor jongeren in Edam-Volendam. In culturele werkgroepen gaan ook jongeren aan de slag. Zij organiseren culturele activiteiten voor andere jongeren onder leiding van het CBW.'

Hiernaast brengen we in het voorjaar van 2024 een nieuwe coating aan op het sportveld bij het Singelplein in Edam. Hierdoor kan de Krajicek foundation in onze gemeente aan de slag gaan met het opleiden van jongeren. Deze jongeren gaan ook weer activiteiten organiseren voor andere jongeren. Ook de werkgroep ‘preventieve activiteiten’ zet acties uit die ten goede komen aan onze inwoners. En dan met specifieke aandacht voor de jeugd. Dit gaat in samenwerking met het onderwijs en belangrijke stakeholders.

Wat wilden we daarvoor doen?

We stellen een gezamenlijk vitaliteitsakkoord op

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

Het Vitaliteitsakkoord is vastgesteld. Het akkoord is een integraal vervolg op het Sportakkoord en het Preventieakkoord en is onderdeel van de brede specifieke uitkering. In het 4e kwartaal van 2023 en 1e kwartaal van 2024 stellen we een uitvoeringsplan op en starten we met de uitvoering.

Wat wilden we daarvoor doen?

We zetten in op campagnes voor de zelfmoordlijn

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

We zijn een interne werkgroep gestart samen met de GGD Zaanstreek-Waterland. De eerste voorlichtingen gaan plaatsvinden voor professionals, waaronder de jongerenwerkers en de professionals die Oekraïners begeleiden. Met behulp van deze voorlichting kunnen deze professionals een beter gesprek voeren met mensen die denken aan zelfmoord. Daarnaast is het de bedoeling dat geïnteresseerde vrijwilligers hierin ook getraind worden. Want zij vervullen een signalerende functie en hebben laagdrempelig contact met diverse groepen inwoners.

Wat wilden we daarvoor doen?

We blijven inzetten op een aanbod van basis-GGZ voor jeugd en gezin om mentale problematiek tijdig in beeld te krijgen en aan te pakken

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

Sinds 2018 hebben we binnen ons voorveld de functie basis GGZ (geestelijke gezondheidszorg) voor jeugd en gezin. Dit met als doel om wachtlijsten in de specialistische GGZ te ontlasten en om jeugd en gezin zo snel en zo dicht mogelijk bij huis de juiste ondersteuning te bieden. Eind 2022 is deze opdracht opnieuw in de markt gezet met een aanbesteding. In Q1 2023 is deze gegund aan de partij die deze ondersteuning op dit moment al levert. Samen met deze partij gaan we aan de slag om het aanbod nog meer bekendheid te geven. En om de lijnen met school, huisartsen en ons (gemeente) nog efficiënter in te richten.

Wat wilden we daarvoor doen?

We zetten in op het zo thuis mogelijk opgroeien en breiden het aanbod van (intensief) ambulante hulp uit om uithuisplaatsingen zo veel als mogelijk te voorkomen

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

Alle gecontracteerde partners, zowel lokaal als regionaal, hebben de opdracht de ondersteuning/hulpverlening zo dicht mogelijk bij huis te organiseren. Dit doen we met als doel jeugdigen en ouders de handvatten te geven om met de problematiek om te gaan en hiermee uithuisplaatsingen te voorkomen. Lokaal én regionaal zijn we blijvend met onze partners in gesprek over de effectiviteit en volledigheid van het aanbod. Ook ontwikkelen we door, daar waar nodig en breiden we eventueel aanbod uit.

Wat wilden we bereiken?

Middelen- en alcoholgebruik terugdringen en de startleeftijd verhogen

In onze gemeenten staat het middelengebruik hoog op de agenda. Onderdeel hiervan is bijvoorbeeld het programma LEF. Het hoofddoel van het programma LEF is het terugdringen van middelengebruik van jongeren tot 18 jaar in alle kernen van gemeente Edam-Volendam. De basis van LEF is het zoeken naar het antwoord op de vraag hoe we er met z’n allen voor kunnen zorgen dat het gezonde verstand gaat zegevieren als het gaat om het maken van keuzes. Dat we met elkaar laten zien dat we dat beeld kunnen ombuigen en dat we bereid zijn die verandering met elkaar vanaf de grond op te bouwen.

Belangrijke indicatoren van deze doelstelling zijn het aantal Weekend Fun NIghts en de bezoekersaantallen van deze avonden, gemiddelde startleeftijd alcohol, aantal drugsgebruikers onder jongeren, aantal ziekenhuisopnames door drank- of drugsgebruik en het aantal gokkende jongeren.

Wat wilden we daarvoor doen?

We continueren het programma LEF

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

Programma LEF is vast onderdeel van het uitvoeringsprogramma Jeugd. We continueren het programma, breiden het aanbod en de inzet uit en evalueren dit structureel.

Wat wilden we daarvoor doen?

We zorgen met onze inzet, voorlichting en activiteiten voor een verhoging van de gemiddelde startleeftijd van alcoholgebruik;

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

Door het aanbod van alternatieve activiteiten op de vrijdag- en zaterdagavond en voorlichting op scholen proberen we de startleeftijd van alcoholgebruik te verhogen. In de resultaten is in 2023 nog geen positief effect te zien van deze inzet. Het aanbod aan alternatieve activiteiten is in 2023 enorm toegenomen. Daarnaast wordt ingezet op het vergroten van de ouderbetrokkenheid met ouder & kind-activiteiten en een voorlichtingsprogramma. Hier is in het najaar van 2023 mee gestart en dit loopt verder door in 2024.

We voeren Programma LEF uit aan de hand van een zogenaamd ‘verklaringsmodel’. Hierin staat duidelijk omschreven aan welke knoppen we moeten draaien om de startleeftijd van alcoholgebruik te verhogen. We hebben tot op heden vol ingezet op het aanbod aan alternatieve activiteiten en voorlichting op het basis- en voortgezet onderwijs. Daarnaast werken we samen met afdeling Veiligheid voor toezicht en handhaving in de niet-thuissituatie. Als laatste is inzet op ouderbetrokkenheid van belang. Dit staat als prioriteit op de agenda voor Q3 en Q4 van 2023 en loopt door in 2024.

Wat wilden we daarvoor doen?

We dragen zorg voor een passend en gevarieerd aanbod van alternatieve activiteiten voor de jeugd in de leeftijd van 10 t/m 18 jaar

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

Elke vrijdag- en zaterdagavond hebben we een uitgebreid aanbod van alternatieve activiteiten voor de jeugd van 10 tot 18 jaar. Zij maken hier enthousiast gebruik van. Om te zorgen dat we hierin de verbinding houden met de jongeren evalueren we dit aanbod continu en vullen dit aan met nieuwe activiteiten. Ook voegen we hier zogenaamde kop-staart activiteiten aan toe. Dat wil zeggen dat dit activiteiten zijn waar een jeugdige zich meerdere weken achter elkaar voor opgeeft. Én waarin toegewerkt wordt naar een eindproduct. Dit kan iets fysieks zijn wat de jeugdige gemaakt heeft, of bijvoorbeeld een presentatie/voorstelling/optreden. Een vereiste hiervan is dat er een ouderbetrokkenheidscomponent in zit.

Wat wilden we daarvoor doen?

We intensiveren de marketing en communicatie om de alternatieve activiteiten extra onder de aandacht te brengen en meer jeugdigen te bereiken

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

We promoten de activiteiten van Weekend Fun Nights via Instagram, posters/nieuwsbrieven op scholen, de lokale kranten, Facebook en de website. Ook promoot de organiserende partij de activiteiten.

Wat wilden we daarvoor doen?

We breiden de bestaande voorlichting en activiteiten uit met het thema (online) gokken

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

Op dit moment heeft voorlichting rondom (online) gokken aanzienlijk minder aandacht in het programma dan de thema’s rondom alcohol en drugs. Wel is het onderdeel van het voorlichtingsprogramma.

Deze pagina is gebouwd op 07/04/2024 14:38:52 met de export van 07/04/2024 14:33:22